När djuret blir sjukt

När djuret blir sjukt

För många blir husdjuret en familjemedlem och det är tufft om djuret blir sjukt eller skadat. Eftersom djuret inte kan tala om vad som är fel så behöver man därför ta hjälp av en veterinär i Bromma, eller på annan ort. Antingen man söker akut hjälp eller det är ett bokat besök, så får man hjälp med att lokalisera vad som är fel och att även åtgärda det om det behövs. Kanske är det något som är lätt avhjälpt eller så kanske djuret får bli kvar över natten för operation, observation eller någon typ av behandling.

 

En läkare för djur

Veterinär är ett yrke som liknar läkarens och som kräver i stort sett samma längd av utbildning. På många sätt är veterinärens uppdrag betydligt svårare eftersom man arbetar med en patient som inte kan förmedla hur den mår. Ytterligare utmanande är att alla djur är olika och den behandling som fungerar på ett djur kan vara skadligt för ett annat. Av den anledningen är veterinären specialiserade på den typ av djur som man önskar arbeta med. Det kan vara exotiska djur, husdjur eller lantgårdsdjur. Men även inom dessa områden finns de som väljer ett specifikt djur som exempelvis hästar.

 

 

Behandling eller omvårdnad

Merparten av en veterinärs arbete består av omvårdnad och förebyggande sjukvård. Det kan vara att ta bort tandsten eller klippa klor, vaccinationer och kastreringar, eller hälsokontroller på grund av ålder eller vid försäljning, pass eller försäkringsärenden. Det händer även att djur efter en operation eller sjukdom behöver ett eller flera återbesök för att lägga om sår, kontrollera läkningsprocessen eller se att medicineringen fungerar. Den tiden som en veterinär lägger på akuta skador eller sjukdomar är därför mycket liten och istället fylls de flesta dagarna av planerade åtgärder och djur som mer behöver en förhöjning av sin livskvalitet än vård. 

Stäng meny